+36-70/672-6515  |  info@wearing.hu  |  INGYENES SZÁLLÍTÁS ÖSSZEGHATÁR NÉLKÜL!

+36-70/672-6515  |  info@wearing.hu  |  INGYENES SZÁLLÍTÁS ÖSSZEGHATÁR NÉLKÜL!

BLOG

Fülbevaló-tisztítás hatékonyan, mégis kíméletesen!

Kövér Szilvia
2023.06.26 15:06
Fülbevaló-tisztítás hatékonyan, mégis kíméletesen!

Fülbevaló-tisztítás hatékonyan, mégis kíméletesen!

 

A fülbevaló-tisztítás egy nagyon fontos teendő, hiszen egyedül így őrizhetjük meg gyönyörű ragyogásukat, ráadásul a szennyeződések eltávolítása sem elhanyagolandó szempont. A jó hír pedig, hogy legkedvesebb ékszereink rengetegféle módon karbantarthatók.

 

Az alábbiakban hozunk néhány tippet, amelyek segítségével hatékonyan elvégezhetjük a kötelező jellegű tisztítást. Ennek eredményeképp pedig régi fülbevalónk megkopott fénye ismét felragyoghat. Tán még jobban, mint újkorában.

 

A fülbevaló-tisztítás fortélyai

Mielőtt belevetnénk magunkat ennek rejtelmeibe, vegyük figyelembe a tisztítandó ékszer típusát, ez ugyanis meghatározó a választott módszer szempontjából. A csodálatos női fülbevalók kizárólag kifogástalan állapotban viselhetők, de nem mindegy, hogy épp egy gyöngyös ékszert, valamilyen nemesfém kiegészítőt vagy egy klasszikus bizsu fülékszert szeretnénk újra széppé varázsolni. 

 

A nemesfémek, például a közkedvelt ezüst darabok különféle módokon is megtisztíthatók, ez némi könnyebbséget jelent, hiszen bőséges választási lehetőség kínálkozik. Az egyik javasolt módszer, hogy fogkrémmel finoman átdörzsöljük, arra azonban ügyelni kell, hogy a paszta ne tartalmazzon mikroszemcséket, melyek károsíthatják az ékszer felületét. 

 

Egy másik ajánlott technika a szódabikarbónás meleg vizes paszta állagú “tisztítószer” készítése, de sokan például alufóliával kibélelt tálkába tesznek szódabikarbónát és kevés sót, majd hozzáadnak tetszés szerinti vízmennyiséget. Kerüljük a forró víz használatát, amely szintén kárt tehet legkedvesebb darabunkban. Ugyanez a módszer elvégezhető mosószerrel is. Az eredményes procedúra végeztével mindenképpen öblítsük le vízzel, majd töröljük szárazra.

 

Látható tehát, hogy a nem kényes nemesfémek megannyi módon karbantarthatók, ugyanígy a bizsuknál is bevethetjük a javasolt módszereket. 

 

Hogyan járjunk el az “érzékenyebb” darabok esetében?

Például egy csepp alakú köves fülbevaló tisztításánál óvatosabbnak kell lennünk, ahogyan egy gyöngyös változatnál szintén. Ezeket a példányokat igyekezzünk száraz, puha ronggyal finoman átdörzsölni vagy kissé nedves törlőkendővel. Lényeges, hogy mellőzzük a durva sikálást, illetve az agresszív tisztítószereket. Máskülönben a csodás gyöngyök végérvényesen megkárosodhatnak, nem beszélve a finoman megmunkált köves kiegészítőkről. 

 

Nagyszerű megoldás például, ha eleve nagyobb gondot fordítunk a tárolásukra, ezt megtehetjük egy puha kis szütyő segítségével, amelynek összehúzható a nyílása, akár egy tarisznyának. A legtöbben már láttunk hasonlót édesanyánk vagy nagymamánk kiegészítői között. 

 

Amennyiben jól észrevehető szennyeződések is feltűnnek egy köves fülbevalón, bevethetünk minimális mosószert vízzel együtt, de kizárólag folyékony típust használunk, ne por állagút. 

 

A fülbevaló-tisztítás jelentősége

Nem kell veszélyes műveleteket végrehajtanunk, mivel az egyszerű házi módszerek is lehetőséget kínálnak, hogy visszaadjuk kedvenc ékszereink csodálatos ragyogását, emellett a szennyeződéseket is eltávolítsuk, ami egészségügyileg és esztétikailag is indokolt.

 

A legfontosabb, hogy mindig a fülbevalónk típusához mérten válasszuk meg a technikát és az alapanyagot. Amivel még hozzájárulhatunk minőségük megőrzéséhez, ha például intenzív fizikai igénybevétel esetén levesszük őket. A kiegészítők legnagyobb ellensége ugyanis éppen az izzadság, vagyis a nedvesség. Időről időre viszont ne feledkezzünk meg a palettánk frissítéséről sem, ehhez javasoljuk webáruházunkban megtalálható ékszerek széles választékát