+36-70/672-6515  |  info@wearing.hu  |  INGYENES SZÁLLÍTÁS ÖSSZEGHATÁR NÉLKÜL!

+36-70/672-6515  |  info@wearing.hu  |  INGYENES SZÁLLÍTÁS ÖSSZEGHATÁR NÉLKÜL!

BLOG

Már Ötzi is viselt fülcimpa fülbevalót

Kövér Szilvia
2021.08.30 10:26
Már Ötzi is viselt fülcimpa fülbevalót

Már Ötzi is viselt fülcimpa fülbevalót

Mikor nem is olyan régen meghallottam azt a kifejezést, hogy fülcimpa fülbevaló, bevallom „férfiasan”, kicsit meglepődtem. Én ugyanis úgy tudtam eddig, hogy a fülbevalót a fülcimpába szokás beleilleszteni. Ott ékesíti viselőjét. Nosza, nem voltam rest és utánaolvastam, mi is az a fülcimpa, és mi lehet az a fülcimpa fülbevaló?

Húsos fülcimpája csak az embereknek van, az állatoknak nincs. Ez tehát mondhatni egy cél nélküli testrészünk. Illetve kettő is. Ám ha felfokozott érzelmi állapotba kerülünk, a fülcimpa igazán erősen kivörösödhet vagy ellenkezőleg: elfehéredhet. Meglepetten értesültem arról is, hogy a külső fül formája biometrikus azonosítóként is remekül megállná a helyét, ugyanis minden embernél egyedi, mint az ujjlenyomat vagy a vénaszkennerrel kimutatható érrendszer- vagy tenyérvéna-rajzolat. 

A fülcimpa fülbevaló története

Nagyon régóta viselnek az emberek fülbevalókat. Volt, hogy a társadalomban betöltött szerepet jelölte, máskor pedig az értéke miatt volt nagyon nagy jelentősége annak, mi is szépíti a fülcimpát. Eleinte inkább a férfiak hordták: a vezérek és a harcosok. A leghíresebb ősember, a Krisztus előtt 3300 táján élt Ötzi füle is ki volt lyukasztva. Az ókori ásatásokon nagyon sokszor bukkan fel a leletek között fülbevaló. Egyiptomban például a XVIII. dinasztia idejéből van sok lelet, valamint a bronzkori minószi civilizációból is. A Biblia már női fülbevalókról is említést tesz. Nem tudni persze, milyen típusúak lehettek ezek a darabok: fülcimpa fülbevalók, a mai piercingek megfelelői vagy függők?

Az ókori Görögország és Róma fülbevaló-viselési szokásairól egyáltalán nem egységes a történészek véleménye. Egyesek úgy tartják, hogy a felsőbb osztály tagjainak kiváltsága volt. Mások szerint nem voltak nagyon népszerűek, mert főképp a férfi rabszolgáknak kellett fülbevalót viselniük. A XII. században az egyház aztán egyszerűen betiltotta a fülcimpa kilyukasztását.

Kalózok, tolvajok, orgyilkosok kedvelt ékszere volt

A tengerészek hagyományosan akkor lyukasztották csak ki a fülüket, amikor először lépték át az Egyenlítőt. Emellett igazi kalózdivat volt fülbevalót hordani. A fülbevalók száma a sikeres hajólékeléseket mutatta. A tolvajok és az orgyilkosok a társadalmon kívüliségüket jelezték a fülbevaló hordásával. Nem kötötték őket sem az egyházi, sem pedig a világi szabályok. Egyes európai országokban a jobbágyoknál a fiúgyermekek születési sorrendjét vagy egyéb családi státuszát is jelenthette, melyik fülcimpában viselte valaki a fülbevalót.

A XVIII. században kissé visszaesett a fülékítők népszerűsége, mert az óriási kalapok miatt nem érvényesülhettek azok kellőképp a hölgyek fülében. A XX. században ugyanez a fülklipszek miatt történt meg.

Mára már ismét reneszánszát éli a fülbevaló viselése, bár a férfiak körében soha nem lett újra nagyon népszerű. Sokan ezt a kalózok és tolvajok számlájára írják. De a hölgyek körében ismét hódítanak a legkülönbözőbb modellek, köztük a nagyon kedvelt fülcimpa fülbevalók is. 

A fülbevaló örök

Hiába, Ötzi is tudhatott valamit. Nem véletlen, hogy fülcimpa fülbevalót hordott az Alpok hegyei között. Az évszázadok csak teltek, jöhettek szabályok, korlátozások, tiltások, de a fülékesítők maradtak. Ma már csak az egyéni ízlés szab határt, mit is hordunk. Minden létező színű, formájú és anyagú fülbevaló kapható webáruházunk kínálatában, ahol igazán sok fülcimpa fülbevaló, fül- és orrkarika és talpas piercing vásárolható. Utóbbiakból sok a fülben is hordható.